Skal nyfødte have hue på?

Skal nyfødte have hue på?

Af Doula Maddie McMahon, oversat til dansk af Christine Clausen

Vanen med straks at iføre det nyfødte barn en hue, er stærkt indgroet i vores kultur.

Søg online efter billeder af nyfødte, og de har næsten alle sammen huer på, som om de er på vej direkte ud i en sneboldkamp. Så hvorfor gør vi det? Og hvorfor insisterer så mange jordemødre og læger på, at babyers hoveder skal dækkes det øjeblik, de kommer ud af livmoderens klædesfri omfavnelse?

Det svar, jeg primært får fra jordemødre, når jeg spørger, er, at babyer mister meget varme fra deres hoveder og kan blive kolde. Dette svar forvirrer mig. Jeg spekulerer på, hvorfor evolutionen i alverden skulle have skabt et så fejlagtigt system for vores art. Så jeg researchede lidt. Det viser sig, at der i 1970'erne opstod en myte, der førte til, at vi alle troede, at mennesker mister størstedelen af deres varme fra deres hoveder. Tilsyneladende har denne myte sin oprindelse i et militært eksperiment fra 1950'erne, hvor forskere målte varmetab hos soldater under sneforhold. Fordi den eneste del af deres kroppe, der ikke var dækket, var deres hoveder, er det ikke overraskende, at forskerne fandt, at størstedelen af varmetabet kom fra soldaternes hoveder. Men, hvis de i stedet ikke havde haft nogen bukser på, ville det logisk set have fortalt os, at de ville have mistet deres kropsvarme gennem deres nederste regioner... hoveder er ikke specielle varmeradiatorer!

Og ja, denne gamle forskning er blevet afkræftet mange gange siden da. Og alligevel holder vi stædigt fast denne gamle skrøne, når det drejer sig om nyfødte babyer. Men hvorfor betyder det noget, spørger du måske? Tja, jeg giver ordet videre her til Birthkeeper og kampagneaktivist inden for barsel, Kemi Johnson:

"Når vi sætter en hue på babyen lige efter fødslen, saboterer vi oxytocin-strømmen for moderen, fordi hun ikke kan lugte til den våde hovedbund og ae den... den oxytocin der forårsager sammentrækninger i livmoren, og dermed forhindrer blødning."

En person, der lige har født, befinder sig i en parallel dimension. Fødslen er et fremmed land; i minutterne efter fødslen skal hun rejse tilbage til "dette nu" og "dette sted" og genindtræde i sin egen krop. Forældre har brug for at forankre sig i "her og nu" efter deres episke rejse, ved at røre, lugte og kysse det nyfødte barn. Forældre, som ikke føler sig overvågende, vil helt naturligt sænke deres ansigter til det hoved, der kun øjeblikke tidligere strakte deres mellemkød og hjerte vidt åbent, og snuse duften af deres baby ind. Se omhyggeligt efter, og du vil bemærke, at det fremkalder livmodersammentrækninger.

Som vidne til mange, mange fødsler i de sidste tyve år, kan jeg virkelig relatere til dette. Den rituelle påklædning af babyen med en hue er alt for ofte det først skridt, der forstyrrer en fysiologisk fødsel af moderkagen. I stedet for at forblive i sikkerhed i deres gyldne boble af oxytocin lige efter fødslen, spørger jordemoderen forældrene, om de har en hue til babyen, eller griber en, der er strikket af en fremmed, og bryder ind for at dække den skrøbelige lille hovedbund. Nogle gange er der bøvl og støj, når folk leder efter huer i tasker. Huerne glider normalt af øjeblikket efter, de er blevet sat på, så der er gentagen moslen med babyen. Det vækker moderen og trækker hende ud af sin drømmeagtige oxytocin-rus, hvilket alt for ofte fører til problemer med at føde moderkagen.

Bare en påmindelse: En nyfødt temperatur reguleres ved hud mod hud-kontakt. Moderens eller fødende forældres bryst er naturens inkubator; hvis babyen er for kold, vil blodet strømme til moderens bryst for at varme barnet op. Fødselsmiljøet er næsten altid varmt, og hvis det ikke er det, kan der træffes foranstaltninger for at varme både mor og barn op. Hud mod hud regulerer også babyens hjertefrekvens og vejrtrækning og øger chancerne for en god start på amningen.

Som Carla Hartley, fødselsaktivist, siger: "Ingen huer, ingen klap (i måsen, red.), ingen snak" i de skrøbelige timer efter fødslen. Med andre ord, hvis alt er godt, så lad den nye familie være i fred og giv dem ro og plads til at hilse deres nyfødte velkommen.

Jacqui Tomkins er en uafhængig jordemoder, der er lige så passioneret omkring dette skrøbelige øjeblik som jeg. Her er hun i færd med at videregive en fascinerende faktum om den kemiske cocktail, som en god duft af den lille hovedbund vil give:

"Forskere har opdaget en lugtfri duftmolekyle kaldet hexadecanal eller HEX, der frigives af mennesker og påvirker aggressiv adfærd. HEX-molekylet er det mest udbredte molekyle, der frigives på nyfødtes hoved. Forskerne fandt, at dette molekyle reducerede aggression hos hanner (biologisk vigtigt, da drab på nyfødte er en relativt almindelig begivenhed i dyreverdenen) og øgede aggression hos hunner (vigtigt for beskyttelse af afkom)."

Kilde: Eva Mishor et al., Sniffing the human body volatile hexadecanal blocks aggression in men but triggers aggression in women, Science Advances (2021). DOI: 10.1126/sciadv.abg1530

Hvor cool er det ikke, hva'? Hvor ofte skal vi minde os selv om, at vi er kulminationen af millioner af års naturlig udvælgelse? Moder Natur har virkelig designet et ret så fantastisk system, hvis vi bare kan lade være med at rode i det i et kort øjeblik! Som Dr. Sarah Buckley siger:

"Moderens kropsvarme er tilstrækkelig til at holde alle pattedyrsbabyer varme gennem hud mod hud-kontakt!"

Jeg vil tilføje en anden dominoeffekt af hue-vanen her - den forvirring, det skaber hos forældre. Den ene øjeblik er du på en fødeafdeling, der er varmere end solens overflade, og du bliver nu beordret til at putte en hue på din nyfødte, som også bliver pakket ind i tæpper som en burrito. Det næste øjeblik er du derhjemme og bliver fortalt af en sundhedsplejerske eller en jordemoder, at du aldrig må give en hue på en baby indendørs og du bliver skræmt til døde over potentielt at overophede babyen. Denne slags modsatrettet rådgivning underminerer forældres tillid til deres egne evner og udhuler sandsynligvis deres tillid til sundhedsfagfolk.

Men tilbage til haxadecanal – jeg vil forlade dig med denne tanke: Een definition af hex er at "kaste en besværgelse eller fortrylle". Babyen fortryller bogstaveligt talt sine forældre! En anden betydning af hex er at forbande, og jeg synes, at vanen med huerne netop er det – en forbandelse på de dyrebare øjeblikke efter fødslen.

---

Af Doula Maddie McMahon, oversat til dansk af Christine Clausen

Du kan læse mere fra Maddie McMahon her:

Facebookside

thebirthhub.co.uk - Resourcer for forældre

developingdoulas.co.uk - Kurser for doulaer

 

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.