Brystbetændelse - nye retningslinjer

Brystbetændelse - nye retningslinjer

Da der for nylig er kommet nye retningslinjer om behandling af brystbetændelse (mastitis), er her en lille sammenfatning. Jeg er ikke sundhedsfaglig. Hvis du mistænker at du har brystbetændelse, skal du altid kontakte din egen sundhedsplejerske og/eller læge. Du kan finde henvisning og kilder som denne artikel er baseret på, nederst i artiklen.

__
Det er vigtigt at tale om brystbetændelse (mastitis) da det, ud over at være smertefuldt, er en af de hyppigste grunde til, at kvinder må opgive at amme tidligere end de ønskede. Der er ikke fuldt videnskabeligt overblik over, hvor mange kvinder der får brystbetændelse i løbet af deres ammeforløb, men det vurderes at være fra 10% og helt op til 25%.

Se også: Produkter der hjælper dig med amningen

Da de nye retningslinjer på nogle punkter modsiger tidligere givne anbefalinger, er det vigtigt at være opdateret så du undgår at forværre en evt. brystbetændelse. 

Søger du på nettet efter råd til brystbetændelse, finder du masser af råd og vejledning (også fra officielle kilder) der, i lys af den nye viden på området, kan være forkert.

I denne ældre information beskrives ofte vigtigheden af at tømme brysterne effektivt under amning og muligvis supplere med udpumpning. Denne praksis kan være vildledende, da brystet kan aldrig tømmes fuldstændigt. Ca. ⅓ af mælken bliver tilbage selv efter en effektiv amning. Derudover er korrekt vejledning afgørende ved udpumpning, da en mulig overproduktion af modermælk kan forværre brystbetændelsen.

Det har været den traditionelle opfattelse, at brystbetændelse udelukkende skyldes ophobning af mælk i brystet. Dette er ikke videnskabeligt dokumenteret. Forskning har påvist, at der er flere faktorer, der spiller en rolle i udviklingen af brystbetændelse.

Et af de mest gængse råd man støder på, er varme omslag til brysterne - de nye råd går stik modsat og anbefaler kølige omslag for at dæmpe inflammation. Mere om det herunder. 

Der er visse faktorer der bidrager til risikoen for at få brystbetændelse.Har du et kraftigt nedløb og stor mælkeproduktion, eller har du tidligere haft brystbetændelse, er der større risiko for at udvikle det igen.

De nye retningslinjer fokuserer, i modsat til de gamle, ikke på at skaffe afløb fra brystet, men derimod mindske hævelsen i brystvævet.

Det anbefales at mindske udpumpning for ikke at stimulere produktionen - udpumpning kan i værste fald også skade brystvorten hvis indstilling er for effektiv eller brysttragten er for lille.

Der anbefales stadig amning mindst 8 gange i døgnet.

Det er vigtigt med fokus på god sutteteknik og ammestilling. Laid back ammeposition kan være god fordi brystet ofte er så spændt at baby ikke kan få godt fat. Babys hage på gerne være placeret mod det påvirkede område.

En af de nye anbefalinger, er at anvende kølige omslag 10-20 minutter imellem amningerne - Det vil lindre hævelsen i det ødematøse (område med væskeansamling) område omkring mælkegangene, som forhindrer mælken i at flyde.

Det er vigtigt endelig ikke at "massere" brystet med hårde tryk i at forsøg på at "hjælpe mælken ud". Det kan skade vævet og forværre tilstanden.

Sundhedsplejersken kan anbefale og instruere i at udføre lymfatisk drænage i stedet.

Det skal ikke være smertefuldt at amme. Det anbefales at den ammende kontakter egen læge for at få ordineret smertestillende - typisk paracetamol (Panodil) og Ibuprofen (Ipren). Mistænkes der bakteriel (infektiøs) brystbetændelse  er det vigtigt at komme i behandling med antibiotika. Du kan stadig amme selv om du behandles med antibiotika.

Vigtigheden af partnerens rolle pointeres også i de nye retningslinjer. Med brystbetændelse er man ofte meget udmattet og sløj og skal bruge sin energi på at blive rask. Den støtte som en partner kan give både praktisk og emotionelt er utroligt vigtig.

Så en kort opsummering:

Forsøg ikke at "tømme brystet"

Stimulér ikke brystet til ekstra mælkeproduktion f.eks. med udpumpning

Ingen hård massage

Varme omslag anbefales ikke længere

✅ Prøv evt. lymfedrænage i samarbejde med sundhedsplejersken

✅ Brug kølige omslag 10-20 minutter mellem hver amning

✅ Am mindst 8 gange i døgnet

✅ Har du meget spændte bryster så anbefales laid-back ammeposition

✅ Babys hage må gerne være placeret mod det betændte område

✅ Få ammevejledning fra sundhedsplejerske eller ammevejleder

✅ Partner skal støtte den ammende

✅ Kontakt din egen læge med smerter eller mistanke om bakteriel betændelse

 Du finder produkter der kan understøtte en god ammeoplevelse her.

Kilder: Ovenstående artikel er sammenfattet ud fra information på: https://www.sundhedsplejersken.nu/mastitis-fra-teori-til-praksis/ af Kathrine Ludvigsen, Charlotte Nøhr-Rasmussen og Kristine Aagaard

Kilder brugt i ovenstående: 

  1. Sundhedsstyrelsen (2021), Amning – en håndbog for sundhedspersonale. https://www.sst.dk/-/media/Udgivelser/2018/2023-03-14-Amning_2023-03_web.ashx?sc_lang=da&hash=E62927D4277ED060701B99B9E0E88AAB
  2. Wambach, K. and Spencer, B. Eds. (2021). Breastfeeding and Human Lactation. Sixth Edition. Jones and Bartlett Learning.
  3. Wilson, E., Wood, S. L. and Benova, L. (2020) Incidence of and Risk Factors for Lactational Mastitis: A Systematic Review. Journal of Human Lactation. 36 (4) 673-686. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32286139/
  4. Tøkje, I et. al. (2021) Women’s experience of treatment for mastitis: A qualitative study. PubMED Central. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8240874/
  5. Mitchell et. al. (2022) Academy of breastfeeding medicine clinical Protocol #36: The Mastitis Spectrum, Revised 2022. https://www.bfmed.org/assets/ABM%20Protocol%20%2336.pdf
  6. Walker, M. (2021) Breastfeeding Management for the Clinician. Using the Evidence. Fifth Edition. Jones and Bartlett Learning.Douglas (2022) Re-thinking benign inflammation of the lactating breast: Classification, prevention and management. Women’s Health, London. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35441543
  7. Breastfeeding Network (2022) Mastitis and Breastfeeding. https://www.breastfeedingnetwork.org.uk/wp-content/uploads/2022/12/BfN-Mastitis-Leaflet-December-22.pd
  8. Sundhed.dk (2021) https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/obstetrik/tilstande-og-sygdomme/efter-foedsel/mastit/
  9. Ammehjelpen, Tilbakelent amning – en behagelig ammestilling for deg og babyen: https://ammehjelpen.no/tilbakelent/
  10. https://www.lllusa.org/wp-content/uploads/2017/02/laidbackbreastfeeding-1.jpg
Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.